Lanceringsborrel 10.II: Vereeuwigde stad

Graag nodigen wij u uit voor de eerstvolgende lanceringsborrel van Roma Aeterna! We zullen deze avond het tweede nummer van onze tiende jaargang presenteren, waarin we ons tweede lustrum op bijzondere wijze vieren.  

Roma Aeterna 10.II - Vereeuwigde stad

In 1964 publiceerde I.Q. van Regteren Altena, hoogleraar in de kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, het boek Vereeuwigde Stad. Daarin presenteerde hij een dwarsdoorsnede van kunst die Nederlanders in de eeuwen tot 1900 hadden geproduceerd in Rome en omgeving. Om het verschijnen van onze tiende jaargang luister bij te zetten wil Roma Aeterna een vervolg maken op die publicatie. In nummer 10.II brengt de redactie een verzameling kunstwerken die juist ná 1900 gemaakt zijn in de Eeuwige Stad. Blijft Rome ook in de 20e en 21e eeuw een vanzelfsprekend referentiepunt voor de kunsten? Zien we de Nederlandse blik op Italië veranderen onder invloed van bijvoorbeeld de twee wereldoorlogen, de geseculariseerde protestgeneratie, of het schandalenspektakel van Silvio Berlusconi? 

Lanceringsborrel op vrijdag 16 december 

Wij nodigen u van harte uit voor de lanceringsborrel van Roma Aeterna 10.II - Vereeuwigde Stad. Op vrijdagavond 16 december ontvangen wij u graag vanaf 19:30 uur bij Dek West (Haparandadam 7 te Amsterdam, in de Bonte Zwaan). Zoals u van ons gewend bent ontvangt u het eerste drankje van ons. Schrijft u deze datum alvast in uw agenda?

Programma

Groepsgesprek: wat voor rol speelt Rome nog in de hedendaagse kunst?

De stad Rome heeft sinds de oudheid een belangrijke rol gespeeld in de kunsten, als inspiratiebron én verblijfplaats van vele kunstenaars. Maar vervult ze deze rol nog altijd? En welke invloed heeft deze geschiedenis gehad op hedendaagse kunstenaars? In gesprek met de kunstenaars Annie Schoterman en Jeroen Hermkens, en hoogleraar Italiaanse taal en cultuur Harald Hendrix proberen we onder leiding van Ellen Hooghoudt antwoorden op deze en meer vragen te vinden.

Nieuwe vormgeving Roma Aeterna

Bureau Merkwaardig (Anouk de l’Ecluse en Daphne de Vries) is de nieuwe vormgever van ons tijdschrift. Anouk de l'Ecluse zal ons vertellen hoe het ontwerp van de nieuwe Roma Aeterna tot stand is gekomen.

Na afloop is er uiteraard nog gelegenheid om na te borrelen.  

Wij zien uit naar een prachtige avond waarop redacteurs, mede-Romeliefhebbers en zelfs een paar van de kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten om samen het glas te heffen op de Eeuwige Stad.

Wij verheugen ons erop u te mogen verwelkomen. Mocht u vragen hebben dan vernemen wij die graag via info@romaaeterna.nl