Onderwijs

Kenniscentrum voor de Romereis

 

 

 


  Voor velen begint de liefde voor de Eeuwige Stad op de middelbare school, tijdens de Romereis. Vaak vormt deze reis een sleutelmoment in de opleiding. Speciaal voor en met middelbare scholen onderhouden we naast het tijdschrift een kenniscentrum voor de Romereis.

  Het doel van dit kenniscentrum is de ondersteuning van docenten die met leerlingen naar de stad trekken en mee te denken over de vraag hoe we de reistraditie blijvend relevant kunnen houden in de 21e eeuw. Daartoe brengen we de wetenschap en het onderwijs met elkaar in contact.

  Nascholingscursus 'Basiscursus de Romereis'

  Op donderdag 18 april 2024 wordt er weer een nascholingscursus georganiseerd voor beginnende begeleiders van de Romereis. We gaan globaal in op de (kunst)geschiedenis van Rome en geven in één dag een kader voor verdere verdieping, maar tegelijkertijd krijg je als docent genoeg handvatten voor een succesvolle Romereis.

  Verdiepende nascholingscursus 'De interdisciplinaire Romereis'
  Bezoek de (moeilijke) sites van de Romereis in situ met verdiepende rondleidingen
  Forum Romanum, Palatijn, Sint Pieter, Vaticaanse Musea, San Clemente, Villa Farnesina

  In het voorjaar van 2024 (15 februari - 20 februari 2024) organiseren we wederom de verdiepende nascholingscursus 'De interdisciplinaire Romereis' samen met en op het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR). We verblijven in het statige pand aan de rand van de Villa Borghese in Rome.

  We bezoeken de hoogtepunten van de Romereis, krijgen rondleidingen van experts ter plaatse en houden didactische discussies. Een unieke kans om je kennis èn je netwerk te vergroten!

  Archief

  Verdiepende Nascholingscursus 'Petrus Parnassus'
  De Sint Pieter en de Vaticaanse Musea op Romereis

  In het najaar van 2021 organiseerden we een nascholingscursus die geheel gericht was op de prachtige, maar complexe plek op de Vaticaanse heuvel. Het is het centrum van de katholieke wereld, maar tegelijkertijd herbergt het enkele kunstschatten met een  link  naar de heidense wereld. Na deze dag begrijp je deze plek in al haar facetten en heb je handvatten om de leerlingen wegwijs te maken op Romereis.

  Verdiepende nascholingscursus 'Roma Capitolina'

  In het voorjaar van 2023 (5 april 2023) organiseerden we de verdiepende nascholingscursus 'Roma Capitolina' in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. We hadden het over de Capitolijnse Musea, het plein, het Vittoriano, de didactiek en de locatie door de milennia heen.

  Overige activiteiten

  Ook voor coaching op locatie en de ontwikkeling van school-specifieke cursussen beschikt Roma Aeterna over didactische en inhoudelijke experts.  

  Om een netwerk te onderhouden van diegenen die met leerlingen op Romereis gaan, werkten we samen met verschillende partners, zoals Stichting Het Zelfstandig Gymnasium, Labrys en het KNIR. Wilt u ook deel van dat netwerk worden, of heeft u andere vragen over de verschillende onderwijsactiviteiten neem dan contact op via info@romaaeterna.nl.

  onderwijs rome kenniscentrum romereis nascholingscursus voortgezet onderwijs