Fontein in centrum Rome gerestaureerd dankzij bijdrage Wij Zijn Romeinen

Op vrijdag 26 januari om 12.00 uur onthult de gemeente Rome de Fontana dei Libri (de ‘Boekenfontein’) die met de opbrengst van de Nederlanse benefietactie Wij Zijn Romeinen is gerestaureerd. Wij Zijn Romeinen is een reactie van Roma Aeterna op de schade aan de Fontana della Barcaccia voorafgaand aan de wedstrijd AS Roma – Feyenoord in februari 2015. In aanwezigheid van loco-burgemeester Luca Bergamo, Sovrintendente  Claudio Parisi Presicce, vice-ambassadeur Joost Klarenbeek van de Nederlandse ambassade in Rome en de initatiefnemers van Wij Zijn Romeinen  wordt de fontein aanstaande vrijdag geïnaugureerd.

Keuze voor de Fontana dei Libri

De Fontana dei Libri ('Boekenfontein') in de Via degli Staderari ligt op een drukke route van Piazza Navona naar het Pantheon. Dagelijks komen er veel toeristen langs, maar omdat de fontein tussen de Italiaanse Eerste Kamer en de beroemde koffiebar Sant’Eustachio ligt, is het ook een plek waar toeristen en Romeinen samen komen. Rome beschikt over een uitgebreid netwerk van gratis drinkwaterfonteintjes. De Fontana dei Libri is een van de populairste plekken voor een slokje water. De Fontana dei Libri benadrukt daarnaast het belang van drukwerk waardoor de keuze voor deze specifieke fontein snel gemaakt was door Roma Aeterna.

Fontein hersteld en relatie Rome-Nederland verstevigd

Bij de restauratie kwam veel werk kijken, mede omdat een deel van de weg naast de Italiaanse Senaat lange tijd moest worden afgezet. Nadat alle juridische en administratieve procedures waren doorlopen, is de fontein kundig gerestaureerd door de experts die ook verantwoordelijk zijn voor de restauratie van de beroemde Trevifontein, en eerder voor het herstel van de Fontana della Barcaccia. Met de restauratie van de Fontana dei Libri wil Wij Zijn Romeinen en Roma Aeterna de waardering van Nederlanders voor de Eeuwige Stad en haar vaak gratis toegankelijke culturele erfgoed onderstrepen.

Odoo text and image block
Odoo image and text block

De benefietactie Wij Zijn Romeinen is een reactie op de vernielingen die in februari 2015 werden aangericht aan de Fontana della Barcaccia onderaan de Spaanse Trappen. Om het belang van het culturele erfgoed van Rome voor Nederland te benadrukken hebben de initiatiefnemers van Wij Zijn Romeinen een brief geschreven aan de toenmalige burgemeester van Rome, Ignazio Marino. Marino beloofde dat elke eurocent van de opbrengst goed terecht zou komen.

De benefietactie haalde in totaal €6813,08 op. Het bedrag is in april 2015 aangeboden aan de wethouder van Cultuur, Giovanna Marinelli en wordt gebruikt om de Fontana dei Libri op de Via degli Staderari in het centrum van Rome te restaureren.  

Nieuwsarchief

TENTOONSTELLING ‘ROME. DE DROOM VAN KEIZER CONSTANTIJN’ WINT WIJ ZIJN ROMEINEN-PRIJS 2016

De jaarlijkse Wij Zijn Romeinen-prijs wordt dit jaar toegekend aan de makers van de tentoonstelling ‘Rome. De droom van keizer Constantijn’ in De Nieuwe Kerk Amsterdam. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het tijdschrift Roma Aeterna aan de beste uiting van de Nederlandse liefde voor het culturele erfgoed van de stad Rome. 

De tentoonstelling ‘Rome. De droom van keizer Constantijn’ geldt als een mijlpaal in de publieke belangstelling voor het culturele erfgoed van de stad Rome in Nederland. Emeritus hoogleraar Vroegchristelijke kunst en architectuur Sible de Blaauw (Radboud Universiteit Nijmegen), tentoonstellingsconservator Birgit Boelens (Nieuwe Kerk) en hoogleraar Klassieke archeologie Eric Moormann (Radboud Universiteit Nijmegen) hebben dit jaar de grote Nederlandse liefde voor Rome het beste voor het voetlicht weet te brengen. Nog nooit waren zoveel bijzondere Romeinse stukken in Nederland te zien en wist een tentoonstelling over de Romeinse oudheid in Nederland zo goed de verschillende media van culturele productie (beeldhouwkunst, schilderkunst, decoratieve kunst, numismatiek, literatuur, architectuur, epigrafie) naast elkaar zichtbaar te maken. De tentoonstelling trok 84.000 bezoekers.

De Wij Zijn Romeinen-prijs is ingesteld na de benefietactie Wij Zijn Romeinen in het voorjaar van 2015, mede georganiseerd door het tijdschrift Roma Aeterna. In 2015 werd de prijs uitgereikt aan classicus en schrijver Charles Hupperts. De prijs bestaat uit een originele linoleumsnede van Joep Beijst geïnspireerd op de Eeuwige Stad en is op donderdag 1 december tijdens de lancering van het nieuwe nummer van het tijdschrift Roma Aeterna uitgereikt.

WIJ ZIJN ROMEINEN BIJ BNR NIEUWSRADIO

Naar aanleiding van de regiezitting die op 31 augustus 2015 plaatsvindt in Rotterdam was Wij Zijn Romeinen in de uitzending bij BNR nieuwsradio. Het fragment is vanaf 36:34 te horen op in dit audiofragment van BNR nieuwsradio. Ook verscheen er vorige week een artikel over de crowdfundingsactie van de initiatiefnemers in het Parool en het AD. De initiatiefnemers van Wij Zijn Romeinen richten zich inmiddels weer op hun tijdschrift Roma Aeterna waarvan in oktober 2015 het nieuwe nummer verschijnt.

WIJ ZIJN ROMEINEN OVERHANDIGT OPBRENGST AAN ROME

Op maandag 27 april heeft Wij Zijn Romeinen het eindbedrag van de crowdfundingsactie overhandigd aan de gemeente Rome. De wethouder van Cultuur Giovanna Marinelli neemt de opbrengst (€6813,08) persoonlijk in ontvangst. Zij ontving de initatiefnemers in haar Romeinse kantoor aan de voet van het Capitool.

Wij Zijn Romeinen overhandigde het nieuwste boek van Charles Hupperts en Elly Jans ( Caput Mundi. Een cultuurgeschiedenis van Rome en omstreken ) aan Giovanna Marinelli, wethouder van Cultuur van de gemeente Rome.

De initiatiefnemers van Wij Zijn Romeinen kregen als dank voor hun gebaar van de gemeente Rome een medaille uitgereikt.

Met de overhandiging van de opbrengst komt de crowdfundingsactie van Wij Zijn Romeinen tot een einde. Om alle donateurs en Romeliefhebbers te bedanken voor hun steun stelt het tijdschrift Roma Aeterna het laatste nummer gratis beschikbaar op de website. Roma Aeterna is een nieuw Nederlands tijdschrift dat volledig over Rome gaat en wordt gemaakt door jonge wetenschappers en liefhebbers van de Eeuwige Stad.

WIJ ZIJN ROMEINEN OP INFORMATIEBIJEENKOMST VOOR NEDERLANDSE INZAMELINGSACTIES IN ROME

Vier weken na de start van onze actie komt het einddoel van Wij Zijn Romeinen steeds meer in zicht. Woensdag 18 maart 2015 organiseerde de gemeente Rome een informatiebijeenkomst in de Capitolijnse Musea, bedoeld voor de verschillende Nederlandse initiatieven die zich in hebben gezet voor het herstel van de schade aan het culturele erfgoed van Rome. Ze werden sfeervol onthaald door burgemeester Ignazio Marino, het hoofd Monumentenzorg (sovrintendente) Claudio Parisi Presicce en de verantwoordelijke wethouders Giovanna Marinelli en Alessandra Cattoi in de prachtige Salon van het Palazzo Nuovo. Ook Wij Zijn Romeinen was vertegenwoordigd.

Wij Zijn Romeinen staat voor het duurzaam behoud van het culturele erfgoed van Rome in zijn geheel, met de beschadigde Barcaccia-fontein als boegbeeld. Omdat – zo bleek tijdens de bijeenkomst in Rome – onder meer door het aanbod van verschillende bedrijven om de restauratie op eigen kosten uit te voeren de financiering voor het herstel van de Barcaccia-fontein inmiddels grotendeels rond is, werden de mogelijkheden verkend om het restant van de gelden in te zetten voor de restauratie van andere fonteinen in de stad. Daarnaast benadrukte burgemeester Ignazio Marino de plicht die de inwoners van Rome – en iedereen die zich ook Romein voelt – hebben om het culturele erfgoed in de stad te beschermen en te waarborgen voor komende generaties.

Wij Zijn Romeinen is actief betrokken bij de plannen voor de besteding van alle donaties. In overleg met de wethouders en de burgemeester wordt gezocht naar een passende bestemming voor de opbrengst van onze crowdfundingsactie. Wat ons betreft staat één ding voorop: alle giften moeten ten goede komen aan een beeldbepalend en concreet doel in de stad Rome dat door alle Nederlanders die de stad een warm hart toedragen kan worden bezocht. Daarbij staat niet alleen de Nederlandse financiële bijdrage voorop, maar vooral ook onze dankbaarheid aan de stad Rome voor het werelderfgoed dat zij beheert en kosteloos voor iedereen toegankelijk maakt. Wij zetten ons ervoor in dat dit in de toekomst ook gewaarborgd wordt en dat elke Nederlander (en alle andere bezoekers) vrijelijk en onbezorgd kan blijven genieten van de culturele rijkdom van de Eeuwige Stad.

Voor alle ontwikkelingen en het laatste nieuws, houd www.wijzijnromeinen.nl in de gaten!

CHARLES HUPPERTS WINT DE WIJ ZIJN ROMEINEN PRIJS 2015

Zojuist is de eerste in een lange reeks uitgereikt: de Wij Zijn Romeinen prijs! Dit jaar gaat hij naar UvA-docent, vertaler en schrijver Charles Hupperts voor zijn grote verdiensten voor de stad Rome. Hupperts’ boek Caput Mundi werd zojuist in het Allard Pierson museum gepresenteerd en is nu te bestellen via de site van Eisma Edumedia

NIEUWE BRIEF AAN IGNAZIO MARINO EN TUSSENSTAND DONATIES

Vrienden, Romeinen, Landgenoten,

Na twee bewogen weken en een onderhoudende avond in het Allard Pierson Museum heeft de crowdfundingsactie Wij Zijn Romeinen het fantastische bedrag van €6910,08 opgeleverd. Als initiatiefnemers van Wij Zijn Romeinen willen we alle donateurs en iedereen die zijn of haar steun heeft verleend bijzonder bedanken voor dit mooie resultaat.

Vandaag hebben we ons antwoord verstuurd op de hartelijke brief die de burgemeester van Rome, Ignazio Marino, eerder aan Wij Zijn Romeinen stuurde. Hij nodigde ons uit de donaties persoonlijk te komen brengen en er zorg voor te dragen dat elke eurocent zijn juiste en waardige bestemming zal vinden. Het antwoord van Wij Zijn Romeinen op zijn brief is hier lezen.

De massale liefde voor stad Rome duurt natuurlijk nog voort. Graag wijzen we u op de presentatie van het boek Caput Mundi van Elly Jans en Charles Hupperts, aankomende vrijdag 13 maart tussen 15.30 en 17.30 uur in de Nina van Leerzaal van het Amsterdamse Allard Pierson Museum. Zie voor meer informatie de website van uitgeverij Eisma Edumedia waar Caput Mundi bij verschijnt of het affiche hieronder.

PROGRAMMERING BENEFIETFEEST WIJZIJNROMEINEN

21.00 uur: aftrap. 

Eerste helft:

Antoine Bodar – Ode aan Rome

Nicolas Verhulst- van Petracon over conservatie en restauratie

Diederik Burgersdijk – Voordracht column

Intermezzo

Altvioliste Odile Torenbeek van het Nederlands Philharmonisch Orkest&Friends

Fagot-trio Trassi

Passi/e met Marije Nie – (tap dance, zang) en Vincenzo Castellana – (tambourine, mondharmonica, zang)

Tweede helft

Raphael Hunsucker – Het manifest van Wij Zijn Romeinen

Fik Meijer  – Over geweld en Rome

Tessa Vrijmoed- Live uit Rome

David Rijser- Een ode aan Rome

Nabeschouwing

Symbolische aanbieding ingezamelde bedrag aan directeur Italiaans Instituut in Nederland.

NIEUWSBERICHT: BENEFIETFEEST ALLARD PIERSON 26 FEBRUARI

Aanstaande donderdag 26 februari organiseert WijZijnRomeinen de benefietactie Maak je  voor Rome. Op de pagina van het Facebookevenement kan je aangeven dat je komt.

Met dit evenement willen wij een podium bieden aan alle liefhebbers van Rome. Het Allard Pierson Museum, waar momenteel het DWDD pop-up museum en de tentoonstelling Keys to Rome gaande zijn, zal speciaal voor deze gelegenheid haar deuren openen vanaf 20.00u.

Tussen 21.00 en 23.00 uur; gelijktijdig met de wedstrijd Feyenoord – AS Roma zullen er verscheidene optredens plaatsvinden van onder andere Fik Meijer (Brandpunt), mediapriester Antoine Bodar en restaurator Nicolas Verhulst (PETRACON). Classicus Diederik Burgersdijk, gastonderzoeker aan het Allard Pierson Museum zal zijn literaire column Rond de Campo de’ Fiori voorlezen. Moderator van deze avond is culturele duizendpoot Maurice Seleky. In de rust zullen we worden getrakteerd op een zeer bijzonder muzikaal intermezzo. Na de wedstrijd zal de avond worden afgesloten met een feestelijke benefietborrel, waarbij het ingezamelde geldbedrag zal worden aangeboden aan de directeur van het Italiaans Cultureel Instituut.

Wil jij ook bij dit evenement aanwezig zijn? Meld je dan aan op ons Facebook event en kom gewapend met een donatie van €10.- of meer naar het Allard Pierson Museum in Amsterdam (of doneer vooraf op www.wijzijnromeinen.nl (en steun daarmee de stad Rome)!

Er is plaats voor maximaal 600 Romeliefhebbers, die zin hebben in een bijzonder feest. Vol is vol, dus wees er snel bij!