Omdat wij het belangrijk vinden om onze kennis te delen kunt u alle nummers van Roma Aeterna gratis online lezen.
Roma Aeterna bestaat echter niet zonder uw steun. Wilt u voortaan het tijdschrift op papier thuis ontvangen? Word dan donateur!


10.II - Vereeuwigde Stad
Zou Florence ooit weer de hoofdstad van Italië worden? De verhouding tussen Rome en Florence is altijd complex geweest. Fysiek gelegen op relatief korte afstand van elkaar, wedijveren ze om een gedeelde antieke herkomst, als bakermat van het humanisme, en als politiek erfgenaam van de Romeinse Republiek. Met trots plaatsen we de steden naast en tegenover elkaar in 9.II 'Roma via Firenze'.

10.I - Roma Sacra
Wordt alles heilig in Rome? Het lijkt er bijna wel op. Naast de vele resten van Romeinse tempels zetelt het hoofd van de katholieke kerk in een onafhankelijke staat op heilige grond en staat in Rome de grootste moskee in de Westerse wereld. Bovendien huisvest de stad de oudste joodse gemeenschap buiten het Midden-Oosten, is er een kattenheiligdom, en heten de stenen waarop u loopt sampietrini, 'Sint Pietertjes'. Al meer dan twee millennia is Rome een van de belangrijkste plaatsen op een divers religieus wereldtoneel.

9.II - Roma Via Firenze
Zou Florence ooit weer de hoofdstad van Italië worden? De verhouding tussen Rome en Florence is altijd complex geweest. Fysiek gelegen op relatief korte afstand van elkaar, wedijveren ze om een gedeelde antieke herkomst, als bakermat van het humanisme, en als politiek erfgenaam van de Romeinse Republiek. Met trots plaatsen we de steden naast en tegenover elkaar in 9.II 'Roma via Firenze'.
9.I - Roma non grata
In het themanummer Roma non grata vragen we ons af wie tijdens de lange geschiedenis van de Eeuwige Stad belangrijke a- en anti-Romeinse spelers waren, zowel buiten als binnen Rome. Welke alternatieve Romes zijn er bijvoorbeeld voorgesteld door de tijd, en hoe zit het met de zelfkant van de relatief jonge hoofdstad? Paradoxaal genoeg blijken ook deze wegen weer naar Rome te leiden: een Rome dat in de spiegel durft te kijken, treedt de eeuwigheid sterker tegemoet.

8.II
In Roma Aeterna 8.II presenteren wij een brede selectie aan bijdragen over de Eeuwige Stad. Aan bod komen onder andere pauselijke zoeaven, Raphaels Sibyllen in de Santa Maria della Pace en een obscuur gedeelte uit de zo bekende Aeneis. Centraal staat echter een omvangrijke visuele bijdrage van beeldend kunstenaar Rini Hurkmans. Zij deelt in dit nummer de resultaten van het werk dat zij als Artist in Residence aan het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome maakte over Michelangelo’s Pietà.

8.I - Barok in Rome
Barok in Rome is speciaal als interdisciplinaire omlijsting van de tentoonstelling Caravaggio-Bernini gemaakt en kwam tot stand in samenwerking met senior conservator beeldhouwkunst van het Rijksmuseum, Frits Scholten.

7.II - Rome & Europa
De afgelopen twee millennia heeft Rome een centrum van macht, religie en cultuur gevormd voor het continent. Die dynamiek is voortdurend aan verandering onderhevig geweest. Hoe belangrijk is Rome voor Europa, en andersom, in verleden, heden en toekomst? Welke Romeinse erfenissen hebben een Europese uitstraling en hoe drukt Europa een stempel op Rome?

7.I
In Roma Aeterna 7.I staat de visie van kunstenaars op de Via Appia centraal. In de grootste visuele bijdrage die we tot nu toe publiceerden verkennen we de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap. Ook is in deze editie de eerste bijdrage op culinair vlak te vinden, een gedichtencyclus en uiteraard een aantal uiteenlopende artikelen over Rome.

6.I&II Het Rome dat ooit en nooit was
Ter gelegenheid van ons 5-jarig bestaan verkennen we brandpunten van het vergane, imaginaire en visionaire Rome dat er ooit was maar inmiddels is verdwenen en het Rome dat wel bedacht is maar nooit is gerealiseerd. Het dubbeldikke nummer 6.I&6.II bevat vijftien spannende bijdragen en prachtige reconstructietekeningen.

5.II De beschreven stad
Roma Aeterna 5.II onderzoekt de verhalen en personen achter de vele teksten die overal in Rome te vinden zijn op onder andere kerken, muren, bruggen, poorten en zuilen. Het nummer is tot stand gekomen met medewerking van onderzoekers aan de Universiteit Heidelberg (Duitsland).

5.I
Roma Aeterna 5.I combineert diverse wetenschappelijke artikelen met een literaire bijdragen van Emilia Menkveld en Christiaan Caspers, een filosofische wandeling met Alexander Kauffman en een fotografische bijdrage van Esther van der Lecq en Max Piccirilli, die in prachtige zwart-wit foto’s Rome en Rotterdam met elkaar laten contrasteren.

4.II Moederstad Rome
Roma Aeterna 4.II is geheel gewijd aan alle Romeinse moederfiguren. In dit nummer onderzoeken we, in woord en beeld en door de eeuwen heen, of het thema van de Grote Moeder daadwerkelijk onlosmakelijk verbonden is met de identiteit van de Eeuwige Stad, of Rome misschien wel het best gekarakteriseerd en gedefinieerd wordt in haar rol van moederstad.

4.I Dwalen door Rome
Dit nummer staat in het teken van ‘Dwalen door Rome’. Zo wandelt u met het hoofd van de archeologische oudheden in Rome over het Forum Romanum, bekijkt u de bekende sampietrini door de ogen van kunstenaar Menno Balm en treedt u in de voetsporen van Maarten Luther en Christina van Zweden. Ook bevat dit nummer een verslag van de crowdfundingsactie 'Wij zijn Romeinen'.

3.I & II - Reizen naar Rome
Dit nummer staat in het teken van ‘Reizen naar Rome’.



1 - De eeuwige stad als centrum van de wereld
Dit nummer staat in het teken van ‘De eeuwige stad als centrum van de wereld’.