Oproep: Op zoek naar kunstwerken uit Rome

In 1964 publiceerde I.Q. van Regteren Altena, hoogleraar in de kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, het boek Vereeuwigde Stad. Daarin presenteerde hij een dwarsdoorsnede van kunst die Nederlanders in de eeuwen tot 1900 hadden geproduceerd in Rome en omgeving.

Om het verschijnen van onze tiende jaargang luister bij te zetten wil Roma Aeterna een vervolg maken op die publicatie. In nummer 10.II brengt de redactie een verzameling kunstwerken die juist ná 1900 gemaakt zijn in de Eeuwige Stad. Blijft Rome ook in de 20e en 21e eeuw een vanzelfsprekend referentiepunt voor de kunsten? Zien we de Nederlandse blik op Italië veranderen onder invloed van bijvoorbeeld de twee wereldoorlogen, de geseculariseerde protestgeneratie, of het schandalenspektakel van Silvio Berlusconi?

 

Bij het maken van deze selectie roepen wij graag uw hulp in. Zijn er verbeeldingen van de stad Rome die volgens u niet mogen ontbreken in dit nummer, laat het ons weten! U kunt uw suggesties mailen naar redactie@romaaeterna.nl of delen via FacebookTwitter, of Instagram.