De Romereis

Een basiscursus voor beginnende begeleiders

 

Datum: 18 april 2024, 10:30 - 16:15

Locatie: Leiden (Rijksmuseum van Oudheden, Trajanuszaal)

Na het succes van twee edities biedt de stichting Roma Aeterna nu opnieuw een basiscursus aan voor iedereen die een gedegen fundament wil leggen voor een betekenisvolle Romereis.

De traditionele Romereis is niet alleen voor veel leerlingen het hoogtepunt van hun schoolcarrière, maar ook voor docenten een van de leukste en interessantste onderdelen van het curriculum. Daarom wordt er aan de docent dan ook het nodige gevraagd om de Romereis tot een succes te maken. In het tijdsbestek van een week 3000 jaar geschiedenis behandelen, laverend tussen verschillende disciplines zoals archeologie, kunstgeschiedenis en literatuur én deze didactisch vertalen naar een begrijpelijk en interessant verhaal voor de leerlingen. Wie niet gezegend is met de (universitaire) achtergrondkennis en/of de tijd om zich uitgebreid voor te bereiden staat als docent dus voor een aanzienlijke opgave. Stichting Roma Aeterna, uitgever van het gelijknamige tijdschrift, biedt daarom met een cursus aan om docenten te helpen die uitdaging het hoofd te bieden en goed beslagen ten ijs te komen bij de begeleiding van een succesvolle Romereis.

De basiscursus ‘De Romereis’ biedt de (beginnende) Romereisbegeleider een overzichtelijk historisch kader door in vogelvlucht de belangrijkste Romeinse periodes en monumenten te behandelen. Dat kader kan als oriëntatie dienen tijdens de begeleiding van de reis. De cursus gaat tevens in op de didactiek van de Romereis.

onderwijs rome kenniscentrum romereis nascholingscursus voortgezet onderwijs

Belangrijkste informatie op een rij

Doel

We maken de deelnemers in één dag vertrouwd met de belangrijkste uitdagingen die komen kijken bij het begeleiden van de Romereis, zowel op het gebied van inhoudelijke vakkennis als op dat van de didactische aanpak.

Voor wie?

De cursus is gericht op alle docenten in het voortgezet onderwijs die als (beginnende) begeleider van een groep leerlingen meegaan op de Romereis en hun kennis over Rome willen verbreden of opfrissen. Ook wie geen Romereis gaat begeleiden, maar wel zijn of haar basiskennis over Rome wil uitbreiden of opfrissen, is van harte welkom.

Na deze cursus:

● beschikt de deelnemer over overzichtelijke historisch kader van de belangrijkste periodes uit de Romeinse geschiedenis, om daarmee de eigen Romereis inhoudelijk gestalte te kunnen geven;

● is de deelnemer vertrouwd met de Romeinse topografie en de belangrijkste monumenten die in de stad te vinden zijn;

● is de deelnemer bekend met een aantal handige didactische middelen om de Romereis tot een succes te maken;

● heeft de deelnemer basale kennis om verdere literatuur en middelen voor de voorbereiding van de Romereis te vinden en te benutten;

● is de indrukwekkende geschiedenis van de Eeuwige Stad geen niet te nemen hindernis meer, maar het vertrekpunt voor een boeiende ontdekkingsreis door de westerse cultuurgeschiedenis in al haar facetten.

Inbegrepen in de kosten:

● dagvullend programma met lezingen door experts, praktische opdrachten, intermezzi (filmpjes e.d.), didactisch kader voor de Romereis, en een overzicht van essentiële literatuur en handige bronnen;

● ontvangst met koffie/thee, een lunch en een (facultatieve) borrel na afloop;

● voldoende studiemateriaal en introductie van het tijdschrift Roma Aeterna, dat speciaal gericht is op de Nederlandse Romereiziger;

● een nascholingscertificaat na afloop.

Odoo + afbeelding en tekst

Programma (onder voorbehoud)

Inloop vanaf 10:00 in Leiden ontvangst met koffie en thee

10:30 Inleiding, de geschiedenis van Rome in vogelvlucht en de geschiedenis van de Romereis. Didactiek van het omgevingsonderwijs en praktische insteek voor de rondleidingen;

11:15 Oudheid: de Palatijn en het Forum Romanum in historisch perspectief; 

12:00 lunchpauze;  

12:45 Vroege christendom en middeleeuwen: Boog van Constantijn, San Clemente en christelijke archeologie;

13:30 Renaissance en barok; Vaticaanse musea en Sint-Pieter; 

14:30 Museumlab;

15:15 koffiepauze;  

15:30 De moderne tijd: Vittoriano, Ara Pacis en het mausoleum van Augustus in het licht van het Romeinse fascisme in de 20e eeuw;  

Tussendoor zullen er diverse mogelijkheden zijn om tips uit te wisselen en vragen te stellen. Na afloop wordt er een borrel aangeboden.


Organisatie & docenten

De organisatie is in handen van de Stichting Roma Aeterna, uitgever van het gelijknamige tijdschrift. De docenten zijn allen ervaren Romereis-begeleiders.

● drs. Joep Beijst (historicus, Barlaeusgymnasium Amsterdam)

● drs. Raphael Hunsucker (classicus en historicus, Radboud Universiteit Nijmegen)

● drs. Maurits Lesmeister (classicus, Gymnasium Amersfoort Johan van Oldenbarnevelt)

● drs. Tomas Meijs (classicus, Sint Ignatiusgymnasium Amsterdam)

● drs. Pax Veerbeek (kunsthistorica)

Kosten

De kosten bedragen EUR 225 (vrijgesteld van BTW) per persoon, inclusief koffie/thee, lunch, borrel en nascholingscertificaat. Voor de kosten kan derhalve een beroep worden gedaan op het nascholingsbudget.

Vorm

De nascholingscursus vindt plaats in de Trajanuszaal van het RMO te Leiden op 18 april 2024, van 10:30 tot 16:15.
De inloop vindt is vanaf 10:00 en na afloop wordt er een borrel aangeboden.