De Romereis

Een basiscursus voor beginnende begeleiders

 

Datum: woensdag 7 april 2021 van 10:00 tot 17:00 uur

Locatie: Zoom-evenement

De traditionele Romereis is niet alleen voor veel leerlingen het hoogtepunt van hun schoolcarrière, maar ook voor docenten een van de leukste en interessantste onderdelen van het curriculum. Daarom wordt er aan de docent dan ook het nodige gevraagd om de Romereis tot een succes te maken. In het tijdsbestek van een week 3000 jaar geschiedenis behandelen, laverend tussen verschillende disciplines zoals archeologie, kunstgeschiedenis en literatuur én deze didactisch vertalen naar een begrijpelijk en interessant verhaal voor de leerlingen.

Wie niet gezegend is met de (universitaire) achtergrondkennis en/of de tijd om zich uitgebreid voor te bereiden staat als docent dus voor een aanzienlijke opgave. Stichting Roma Aeterna, uitgever van het gelijknamige tijdschrift, komt daarom met een nieuwe cursus om docenten te helpen die uitdaging het hoofd te bieden en goed beslagen ten ijs te komen bij de begeleiding van een succesvolle Romereis.

De basiscursus ‘De Romereis’ biedt de (beginnende) Romereisbegeleider een overzichtelijk historisch kader door in vogelvlucht de belangrijkste Romeinse periodes en monumenten te behandelen. Dat kader kan als oriëntatie dienen tijdens de begeleiding van de reis. De cursus gaat tevens in op de didactiek van de Romereis.

onderwijs rome kenniscentrum romereis nascholingscursus voortgezet onderwijs

Belangrijkste informatie op een rij

Doel

We maken de deelnemers in één dag vertrouwd met de belangrijkste uitdagingen die komen kijken bij het begeleiden van de Romereis, zowel op het gebied van inhoudelijke vakkennis als op dat van de didactische aanpak.

Voor wie?

De cursus is gericht op alle docenten in het voortgezet onderwijs die als (beginnende) begeleider van een groep leerlingen meegaan op de Romereis en hun kennis over Rome willen verbreden of opfrissen.

Na deze cursus:

● beschikt de deelnemer over overzichtelijke historisch kader van de belangrijkste periodes uit de Romeinse geschiedenis, om daarmee de eigen Romereis inhoudelijk gestalte te kunnen geven;

● is de deelnemer vertrouwd met de Romeinse topografie en de belangrijkste monumenten die in de stad te vinden zijn;

● is de deelnemer bekend met een aantal handige didactische middelen om de Romereis tot een succes te maken;

● heeft de deelnemer basale kennis om verdere literatuur en middelen voor de voorbereiding van de Romereis te vinden en te benutten;

● is de indrukwekkende geschiedenis van de Eeuwige Stad geen niet te nemen hindernis meer, maar het vertrekpunt voor een boeiende ontdekkingsreis door de westerse cultuurgeschiedenis in al haar facetten.

Inbegrepen in de kosten:

● dagvullend programma met lezingen door experts, praktische opdrachten, intermezzi (filmpjes e.d.), didactisch kader voor de Romereis, en een overzicht van essentiële literatuur en handige bronnen;

● voldoende studiemateriaal en introductie van het tijdschrift Roma Aeterna, dat speciaal gericht is op de Nederlandse Romereiziger;

● een nascholingscertificaat na afloop.

Odoo + afbeelding en tekst

Programma (voorlopig)

Digitale inloop vanaf 10:00  

10:15 Inleiding, de geschiedenis van Rome in vogelvlucht en de geschiedenis van de Romereis;  

11:00 Oudheid: de Palatijn en het Forum Romanum in historisch perspectief;  

12:00 lunchpauze;  

13:00 Vroege christendom en middeleeuwen: Boog van Constantijn, Mausoleum van Costanza, San Clemente en christelijke archeologie;  

14:00 Renaissance en barok: Vaticaanse musea en Sint-Pieter;  

15:00 koffiepauze;  

15:30 De moderne tijd: Vittoriano, Ara Pacis en het mausoleum van Augustus in het licht van het Romeinse fascisme in de 20e eeuw;  

16:30 Didactiek van omgevingsonderwijs en praktische insteek voor de rondleidingen.  

Tussendoor zullen er diverse mogelijkheden zijn om tips uit te wisselen en vragen te stellen.


Organisatie & docenten


De organisatie is in handen van de Stichting Roma Aeterna, uitgever van het gelijknamige tijdschrift. De docenten zijn allen ervaren Romereis-begeleiders:

● drs. Joep Beijst (historicus, Barlaeusgymnasium Amsterdam)
● drs. Ellen Hooghoudt (kunsthistorica, Polak Works of Art)
● drs. Raphael Hunsucker (classicus en historicus, Radboud Universiteit Nijmegen)
● drs. Sander Kruse (historicus en archeoloog, Barlaeusgymnasium Amsterdam en Universiteit van Amsterdam)
● drs. Maurits Lesmeister (classicus, Gymnasium Amersfoort Johan van Oldenbarnevelt)
● drs. Tomas Meijs (classicus, Gymnasium Amersfoort Johan van Oldenbarnevelt)
● dr. Evelien Roels (classica en historica, Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg)
● dr. Marleen Termeer (archeoloog en oudhistorica, Universiteit van Amsterdam)

Kosten

De kosten bedragen EUR 149 (vrijgesteld van BTW) per persoon, inclusief nascholingscertificaat. Voor de kosten kunt u derhalve een beroep doen op uw nascholingsbudget.

Vorm

De nascholingscursus vindt online plaats via Zoom op woensdag 7 april 2021 van 10:00 tot 17:00 uur. Tussendoor zijn er korte pauzes en van 12:00 tot 13:00 uur is er een lunchpauze ingelast.

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk tot en met 24 maart 2021 via het aanmeldformulier.

Na betaling ontvangt u een factuur per e-mail en daags voor de nascholingscursus ontvangt u per e-mail de link waarmee u aan de cursus kunt deelnemen.

Voorwaarden

● Er geldt een minimumaantal van 15 deelnemers. Mocht op 25 maart 2021 blijken dat het minimumaantal niet behaald is, dan zal het inschrijfgeld volledig teruggestort worden;

● Annuleren is tot en met 24 maart 2021 kosteloos mogelijk. Vanaf 25 maart 2021 is annuleren slechts mogelijk tegen de volledige prijs van €149.