Nieuws & agenda

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en activiteiten van Roma Aeterna


Odoo + afbeelding en tekst

Lanceringsborrel 10.II: Vereeuwigde stad

vrijdag 9 december

Graag nodigen wij u uit voor de eerstvolgende lanceringsborrel van Roma Aeterna! We zullen deze avond het tweede nummer van onze tiende jaargang presenteren, waarin we ons tweede lustrum op bijzondere wijze vieren.  

Odoo + afbeelding en tekst

Recensie: Passage naar Rome

maandag 25 oktober

Godfroy, F. Passage naar Rome. De opzienbarende bekeringsreis van koningin Christina van Zweden 1654-1655, Uitgeverij IJzer: 2022, 448 blz.

Odoo + afbeelding en tekst

Bijdragen gezocht Roma Aeterna 11.I

zondag 16 oktober

Voor nummer 11.I zijn we op zoek bijdragen. We publiceren in dit nummer stukken van uiteenlopende lengte en invalshoek. De voornaamste vereiste is dat het stuk een aanwijsbare relatie met de stad Rome heeft. Interesse?

Odoo + afbeelding en tekst

Oproep: Nederlandse kunstwerken

donderdag 25 augustus

Voor nummer 10.II zijn we op zoek naar Nederlandse kunstwerken die na 1900 in Rome zijn gemaakt.  

Odoo + afbeelding en tekst

Recensie: Soldaten van God

dinsdag 2 augustus

Odoo + afbeelding en tekst

Lanceringsborrel 10.I

Op vrijdag 8 juli lanceren we Lustrumnummer 10.I: Roma Sacra. Wij ontvangen u graag vanaf 19:30 uur in VOX-POP in Amsterdam. Het programma volgt binnenkort.

Odoo + afbeelding en tekst

Zaterdagochtendrondleidingen Rome

In samenwerking met het KNIR gaat Roma Aeterna op zaterdagochtend rondleidingen geven in Rome.

Odoo + afbeelding en tekst

Gezocht: Evenemententeamlid

We zoeken iemand die ons evenemententeam komt versterken! 

Odoo + afbeelding en tekst

Lanceringsborrel Roma Aeterna 9.II

Op vrijdag 14 januari wordt het nieuwste nummer van Roma Aeterna, Roma via Firenze, feestelijk gepresenteerd met een online lanceringsborrel. Vanaf 20:00 bent u welkom via Zoom. U kunt zich via deze link inschrijven. Na inschrijving ontvangt u de Zoom link. 

Odoo + afbeelding en tekst

Bijdragen gezocht Roma Aeterna 10.I

Voor ons jubileumnummer Roma Sacra zijn wij op zoek naar bijdragen. We kijken in dit nummer met name naar de concrete connecties die we vinden tussen plaatsen en religie. Waarom is Rome de katholieke hoofdstad, waarom werd de godin Roma eerst alleen buiten Rome vereerd, maar later ook in de tempel van Venus en Roma? Welke religie slaagde niet in Rome en hoe komt dit? Welk heiligdom is vergeten, maar verdient een plek terug op de kaart?

Odoo + afbeelding en tekst

Recensie: Op de weg van Appia 

Michaël Vandebril, Op de weg van Appia. Een capriccio reisgedicht van Rome naar Brindisi. Met tekeningen van Bart Pluym. Vrijdag, 2021, 64 pp. 24,95 (E-book 12, 99).

Odoo + afbeelding en tekst

Lancering Roma Aeterna 9.I

Op vrijdag 21 mei lanceert Roma Aeterna nummer 9.I: Roma non grata. Via Zoom zal het nummer met een gevarieerd programma door de redactie digitaal aan u gepresenteerd zal worden. 

Odoo + afbeelding en tekst

Week van de Klassieken

11 april 2021

Tussen 8 en 18 april vindt de veertiende editie van de  Week van de Klassieken   plaats. De week is geheel online te volgen en heeft dit jaar "de inclusieve oudheid" als thema. Ook  Roma Aeterna  organiseert een evenement in dit thema, en wel een paneldiscussie op  vrijdag 16 april  tussen  17.00 en 18.30 uur

Odoo + afbeelding en tekst

Bijdragen voor Roma Aeterna 9.II

30 maart 2021

Voor Roma Aeterna 9.II zijn we op zoek naar bijdragen! Dit nummer zal gaan over de verbindingslijnen tussen Rome en Florence. We verwelkomen nadrukkelijk niet slechts kunsthistorische invalshoeken, maar zijn ook op zoek naar politieke, literaire en archeologische verdieping bij al bestaande inzichten. Welke minder bekende verbanden tussen beide steden verdienen óók onze aandacht? Kunnen we vanuit Florence nieuw licht laten schijnen op bekende plekken in Rome, of andersom?

Odoo + afbeelding en tekst

Basiscursus 'De Romereis'

20 januari 2021

Op 7 april organiseren we de basiscursus 'De Romereis', voor Romereisbegeleiders. In een overzichtelijk historisch kader worden in vogelvlucht de belangrijkste Romeinse periodes en monumenten te behandeld.

Odoo + afbeelding en tekst

Lezing 'Barok in Rome'

17 januari 2021

Op woensdag 18 november gaf Warja Tolstoj, hoofdredactrice van Roma Aeterna, een lezing voor de Kring Italiaanse taal en cultuur van de Universiteit van Amsterdam. Deze lezing stond in het teken van de Barok in Rome, wat het onderwerp was van Roma Aeterna 8.I

Odoo + afbeelding en tekst

Online lancering 8.II

6 november 2020

In Roma Aeterna 8.II komen onder andere pauselijke zoeaven, Raphaels  Sibyllen  in de Santa Maria della Pace en een obscuur gedeelte uit de zo bekende Aeneis aan bod. Centraal staat een omvangrijke visuele bijdrage van beeldend kunstenaar  Rini Hurkmans . In verband met de corona-maatregelen, vond de lancering online plaats; bekijk hier de video's.

Nascholingscursus rome docenten romereis

Nascholingscursus 'De interdisciplinaire Romereis'

28 september 2020

Na een succesvolle eerste editie organiseert Roma Aeterna in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Instituut Rome in februari 2021 opnieuw een nascholingscursus in Rome voor docenten. 

Juist nu, in een stad vrijwel zonder toeristen, is de Romereis een unieke ervaring.

Roma Aeterna 9.I bijdragen rome roma non grata

Bijdragen voor Roma Aeterna 9.I

25 september 2020

Velen van ons zullen het van jongs af aan geleerd hebben: Rome, bakermat van de Westerse beschaving, centrum van de wereld. De geschiedenis heeft deze gedachte echter voortdurend op scherp gezet. In het themanummer ‘Roma Non Grata’ reflecteren we op de vermeende onvermijdelijkheid van Rome als cultureel en politiek centrum.

arnold esch rom recensie middeleeuwen boek rome

Recensie: Rom. Vom Mittelalter zur Renaissance

7 juni 2020

Maurits de Leeuw recenseerde het boek van Arnold Esch over de geschiedenis van Rome in de periode van 1378 tot 1484. 

Arnold Esch was meer dan een decennium (van 1988 tot 2001) directeur van het Deutsche Historische Institut in Rome en schreef tijdens zijn lange carrière – Esch promoveerde in 1964 met een proefschrift over Bonifatius IX – talrijke boeken en artikelen over de (kunst)geschiedenis van Italië in de Middeleeuwen en de Renaissance, alsook over geschiedkundige methodologie.  

oikos david rijser prijs rome

David Rijser wint OIKOS publieksprijs

17 mei 2020

Op vrijdag 15 mei maakte OIKOS, de nationale onderzoeksschool voor oudheidstudies, bekend dat de OIKOS publieksprijs 2020 is toegekend aan David Rijser, bijzonder hoogleraar Recepties van de Klassieke Oudheid aan de Rijksuniversiteit Groningen en auteur van talrijke artikelen en boeken, onder andere over Rome. 

Roma Aeterna feliciteert David van harte met deze verdiende onderscheiding!

Tijdschrift Roma Aeterna cadeau rome

Geef Roma Aeterna nu extra voordeling cadeau

10 mei 2020

Kent u een Romeliefhebber in isolement die u graag een plezier wilt doen? Geef dan een exemplaar van Roma Aeterna cadeau! Wij zorgen voor de verzending naar het door u opgegeven adres. Zo kan er ook vanuit huis genoten worden van het mooie Rome. Deze aanbieding is geldig t/m 31 mei 2020.

tentoonstelling rome corona covid online

Rome-tips voor thuis

3 april 2020

Heeft u ook uw eerstvolgende reis naar Rome moeten annuleren, of heeft u gewoon behoefte aan kunst en cultuur in deze bijzondere tijden? Speciaal voor u: een overzicht met allerlei Rome-gerelateerde kunst en cultuur waar u gewoon thuis digitaal van kunt genieten.

Roma Aeterna 8.I barok in rome tijdschrift rijksmuseum Caravaggio-Bernini

Barok in Rome nu verkrijgbaar

3 april 2020

De nieuwe Roma Aeterna 'Barok in Rome' is uit! Met bijdragen van Frits Scholten, Martje de Vries, Jessica Schots, Matthijs Jonker, Jan van den Bossche, Martijn van Beek, David Rijser, Maarten Delbeke, Surya Stemerding, Warja Tolstoj en Joep Beijst. 

Word donateur of bestel het nummer in de webwinkel.

saxa loquuntur latijnse inscripties recensie boek rome

De sprekende stenen van Rome

29 februari 2020

De inscripties op de muren, zuilen, standbeelden en monumenten van de eeuwige stad vertellen grote en kleine verhalen uit de Romeinse geschiedenis. Voor de Nederlandstalige markt is er nu een boek beschikbaar dat de epigrafische pareltjes die Rome rijk is samenbrengt:
Saxa loquuntur. Latijnse inscripties in Rome . Evelien Roels schreef voor Roma Aeterna een recensie.

Roma Aeterna 8.I barok in rome tijdschrift rijksmuseum Caravaggio-Bernini

Lanceringsborrel 8.I: Rome en de barok

17 februari 2020

Op vrijdag 27 maart lanceren wij een wel heel bijzonder nummer over Rome en de barok. Dit nieuwe themanummer kwam tot stand in samenwerking met senior conservator beeldhouwkunst van het Rijksmuseum, Frits Scholten, en dient als interdisciplinaire omlijsting van de tentoonstelling Caravaggio-Bernini in het Rijksmuseum. 

lanceringsborrel 7.II rome europa tijdschrift roma aeterna

Lanceringsborrel 7.II: Rome & Europa

22 november 2019

Op vrijdag 13 december vindt de lanceringsborrel van "Roma Aeterna 7.II - Rome en Europa" plaats. Hoe belangrijk is Rome voor Europa, en andersom, in verleden, heden en toekomst? Welke Romeinse erfenissen hebben een Europese uitstraling en hoe drukt Europa een stempel op Rome?

interdisciplinaire romereis nascholingscursus rome docenten voortgezetonderwijs cursus training

De interdisciplinaire Romereis

14 oktober 2019

Wat is het verhaal dat je als docent op Romereis aan je leerlingen wil vertellen, en wat is het hogere doel dat je daarmee wil bereiken? Roma Aeterna en het Koninklijk Nederlands Instituut Rome organiseren een verdiepende nascholingscursus voor docenten waarin deze vragen centraal staan.

romeinse speltfocaccia 7.II roma aeterna rome recept

Romeinse speltfocaccia


In Roma Aeterna 7.I vindt u het volledige recept voor speltfocaccia van Agostino Riccobelli op pagina 63. Hier vindt u de bijbehorende foto's.