Lanceringsborrel 10.I: Roma Sacra

Odoo + afbeelding en tekst

Voor het eerst sinds 2019 kunnen we weer een fysieke lanceringsborrel houden. Op vrijdag 8 juli lanceren we nummer 10.I. 

Roma Sacra
Wordt alles heilig in Rome? Het lijkt er bijna wel op. Naast de vele resten van Romeinse tempels zetelt het hoofd van de katholieke kerk in een onafhankelijke staat op heilige grond en staat in Rome de grootste moskee in de Westerse wereld. Bovendien huisvest de stad de oudste joodse gemeenschap buiten het Midden-Oosten, is er een kattenheiligdom, en heten de stenen waarop u loopt sampietrini, 'Sint Pietertjes'. Al meer dan twee millennia is Rome een van de belangrijkste plaatsen op een divers religieus wereldtoneel. Met trots presenteren we Lustrumnummer 10.I van Roma Aeterna: Roma Sacra. 

Lanceringsborrel op vrijdag 8 juli 
Wij nodigen u van harte uit voor de lanceringsborrel van Roma Aeterna 10.I - Roma Sacra. Op vrijdagavond 8 juli ontvangen wij u graag vanaf 19:30 uur in VOX-POP (Binnengasthuisstraat 9 (BG3) in Amsterdam). Zoals u van ons gewend bent, ontvangt u het eerste drankje van ons.

Programma

Maurits Lesmeister over de heidense Apisstier in het Vaticaan
Maurits Lesmeister is één van de nieuwe (waarnemend) hoofdredacteurs van Roma Aeterna. Hij bespreekt deze avond zijn artikel voor Roma Aeterna 10.I - Roma Sacra, waarin hij de verrassende aanwezigheid van schilderingen die verwijzen naar de antieke Egyptische religie in het Pauselijke Paleis in het Vaticaan verklaart.

Muzikaal intermezzo door Lotte Kokkedee
Muziek, en in het bijzonder zang, speelt al vanaf het begin een belangrijke rol in het christendom. Lotte Kokkedee zong als kind in de koren van de Koorschool Sint-Bavo in Haarlem en raakte daar bekend met de katholieke liturgie. Terwijl ze zich aan de Universiteit Leiden verdiepte in de middeleeuwse en vroegmoderne (kunst)geschiedenis studeerde ze ook klassieke zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Vrijdag zal zij delen uit het Gregoriaanse Graduale Romanum en het ‘Quia Respexit’ uit het Magnificat van J.S. Bach ten gehore brengen.

Antoon Erftemeijer over Abraham van Pelt
Antoon Erftemeijer schreef voor Roma Aerna een artikel over de periode die de Nederlandse kunstschilder Abraham van Pelt (1815-1895) in Rome doorbracht. Hij vertelt hoe deze protestantse schilder, die bovendien vrijmetselaar was, de stad van het katholicisme ervoer.

Wij zien uit naar een prachtige avond waarop auteurs, redacteurs en mede-Romeliefhebbers elkaar ontmoeten en samen het glas heffen op de Eeuwige Stad.

Wij verheugen ons erop u te mogen verwelkomen. Mocht u vragen hebben dan vernemen wij dat graag via info@romaaeterna.nl