Tentoonstelling 'Rome. De droom van keizer Constantijn' wint de 'Wij zijn Romeinen-prijs' 2016

De jaarlijkse Wij Zijn Romeinen-prijs wordt dit jaar toegekend aan de makers van de tentoonstelling ‘Rome. De droom van keizer Constantijn’ in De Nieuwe Kerk Amsterdam. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het tijdschrift Roma Aeterna aan de beste uiting van de Nederlandse liefde voor het culturele erfgoed van de stad Rome. 

De tentoonstelling ‘Rome. De droom van keizer Constantijn’ geldt als een mijlpaal in de publieke belangstelling voor het culturele erfgoed van de stad Rome in Nederland. Emeritus hoogleraar Vroegchristelijke kunst en architectuur Sible de Blaauw (Radboud Universiteit Nijmegen), tentoonstellingsconservator Birgit Boelens (Nieuwe Kerk) en hoogleraar Klassieke archeologie Eric Moormann (Radboud Universiteit Nijmegen) hebben dit jaar de grote Nederlandse liefde voor Rome het beste voor het voetlicht weet te brengen. Nog nooit waren zoveel bijzondere Romeinse stukken in Nederland te zien en wist een tentoonstelling over de Romeinse oudheid in Nederland zo goed de verschillende media van culturele productie (beeldhouwkunst, schilderkunst, decoratieve kunst, numismatiek, literatuur, architectuur, epigrafie) naast elkaar zichtbaar te maken. De tentoonstelling trok 84.000 bezoekers.

De Wij Zijn Romeinen-prijs is ingesteld na de benefietactie 'Wij Zijn Romeinen' in het voorjaar van 2015, mede georganiseerd door het tijdschrift Roma Aeterna. In 2015 werd de prijs uitgereikt aan classicus en schrijver Charles Hupperts. De prijs bestaat uit een originele linoleumsnede van Joep Beijst geïnspireerd op de Eeuwige Stad en is op donderdag 1 december tijdens de lancering van het nieuwe nummer van het tijdschrift Roma Aeterna uitgereikt.